poniedziałek, 15 września 2014

Piekli barana po raz 63

Działacze Koła Miejskiego Skoczów PTTK po raz 63 zorganizowali Pieczenie Barana na Starym Groniu w Brennej. I choć z biegiem lat baran pozostał już tylko w nazwie, a na licznych rozpalonych na polanie ogniskach piecze się obecnie kiełbaski i karczek, impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem turystów.
Piekli barana po raz 63Na Starym Groniu zapłonęły ogniska, fot. indi
14 września na Stary Groń przyszło około 250 miłośników spędzania wolnego czasu na górskich szlakach i w turystycznej atmosferze. Tradycyjną już imprezę przygotowało dla nich 14kilkunastu społeczników, działaczy skoczowskiego Koła PTTK. Na imprezie pojawiły się ważne osobistości z władz PTTK. Oprócz Prezesa oddziału PTTK Jacka Tyczkowskiego, któremu towarzyszyli inni działacze Zarządu Oddziału na Stary Groń dotarł także członek Zarządu Głównego PTTK Przewodniczący Rady Prezesów Oddziałów PTTK Województwa Śląskiego Jacek Czober. Jan Konieczny sprezentował skoczowskiemu kołu drogowskaz turystyczny z okolicznościowymi pieczątkami, które wykonał na pieczenie barana w latach 2001 – 2014.

Nie zabrakło także konkursów. W strzelaniu z wiatrówki najlepszy okazał się Sebastian Kołatek wyprzedzając Agnieszkę Konieczny i Piotra Kołatka. Był także konkurs gry na trombicie, który wygrał Piotr Brudny, drugi był Łukasz Brudny, trzeci Ireneusz Socha. Specjalną nagrodę dla najstarszego uczestnika tegorocznej imprezy otrzymał Kazimierz Pietor urodzony w 1929 roku.

Dopisała pogoda, a deszcz zaczął padać dopiero, gdy wszyscy zeszli już ze szlaków. - Impreza bardzo udana. Jak co roku wymagała dużych nakładów logistycznych, jest to praca społeczna kilkunastu osób. Przygotowania trwają już parę miesięcy wcześniej, więc dziękuję wszystkim, którzy byli zaangażowani w organizację. Każdy włożył ile mógł swojej pracy – mówił na zakończenie imprezy Krzysztof Greń, prezes skoczowskiego Koła PTTK. – Zapraszam znowu za rok, na 64 pieczenie barana – dodał.
(indi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz