czwartek, 21 listopada 2013

Przewodnickie różnorodności

przeowdnicy

Jak co roku przewodnicy z Koła Przewodników Beskidzkich i Terenowych przy Oddziale PTTK Beskid Śląski w Cieszynie zorganizowali sesję popularnonaukową „Miscellanea Przewodnickie”. Tegorocznym tematem była historia piwowarstwa i winiarstwa na Śląsku Cieszyńskim. Obaj prelegenci, dr Wacław Gojniczek i mgr Leszek Lipsa omawiając zarówno historię, jak i współczesność piwowarstwa na Śląsku Cieszyńskim potraktowali Śląsk Cieszyński całościowo, nie zabrakło więc informacji z dzisiejszego Zaolzia.Leszek Lipsa omówił m.inn. historię browaru w Karwinie, założonego w latach 30. XIX wieku przez hrabiego Larischa, który obecnie zniknął zupełnie z pejzażu, a w miejscu, w którym się znajdował obecnie jest… jeziorko na terenie kopalni Darków. Natomiast w Radwanicach, części dzisiejszej Ostrawy, w 1858 roku powstał browar przemysłowy, który jednak nie przetrwał do końca okresu międzywojennego, choć same budynki stoją do dziś.
Prelegent omówił także obecnie funkcjonujące na Śląsku Cieszyńskim browary. Takie produkujące piwo na skalę przemysłową są dwa, jeden po polskiej stronie, czyli Bracki Browar Zamkowy, drugi po czeskiej, czyli Radegast w Noszowicach. Ten drugi miesięcznie produkuje tyle piwa, ile pierwszy w ciągu roku, czyli 160 hektolitrów. Natomiast małych browarów jest na Śląsku Cieszyńskim znacznie więcej. Trzy po polskiej stronie, po czeskiej aż dziewięć: w Boguminie, w Górnej Łomnej, Karwinie, Ligotce Górnej, Ostrawicy, Racimowie (cześć Ostrawy), Trzycieży, Trzyńcu i Wojkowicach. Większość tych małych browarów prowadzi również gospodę, gdzie piwo można skosztować. Inne, jak np. ten w Trzycieży, tylko produkują niewielkie ilości piwa sprzedawanego później w lokalach w okolicy.
(indi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz