środa, 27 maja 2015

Jajecznica cieszyńskich przewodników

25 maja członkowie Koła Przewodników Beskidzkich i Terenowych przy Oddziale PTTK ''Beskid Śląski'' w Cieszynie tradycyjną zielonoświątkową jajecznicę połączyli ze zwiedzaniem Chlebowej Chaty w Górkach Małych. Wysłuchali prelekcji na temat dawnej kultury materialnej, poznali zasady pieczenia dobrego chleba, a także dowiedzieli się o tajnikach hodowli pszczół.
Jajecznica cieszyńskich przewodnikówPrzewodnicy sami robili podpłomyki, fot. indi
Ważnym elementem zwiedzania Chlebowej Chaty jest także degustacja domowych wyrobów. Prócz chleba i podpłomyków (te ostatnie piekli sami uczestnicy wycieczki w ramach przeprowadzonych przez gospodarzy Chaty warsztatów) można tam skosztować masła, smalcu czy miodu.
Po zwiedzeniu Chlebowej Chaty i wysłuchaniu prelekcji przewodnicy dzięki gościnności gospodarzy rozpalili ognisko pod chroniącą ich przed padającym tego dnia deszczem wiatą by usmażyć tradycyjną jajecznicę, podyskutować na branżowe tematy, wymienić się uwagami i doświadczeniami, a także po prostu pobyć w gronie znajomych i przyjaciół o podobnych zainteresowaniach.
Tego typu wyjazdy w teren pozwalają przewodnikom sprawdzić jak funkcjonują poszczególne obiekty turystyczne, wyrobić sobie zdanie czy warto dany obiekt polecać prowadzonym przez siebie grupom turystycznym, sprawdzić jak przygotowana i do jakich grup kierowana jest oferta. Dzięki temu przewodnicy mają rozeznanie jaką atrakcję w regionie polecić wycieczce przedszkolaków, a jaką starszej młodzieży czy dorosłym.

 (indi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz