piątek, 18 kwietnia 2014

Pokrzywa na zdrowie

Na kolejnej prelekcji Klubu Zdrowia w cieszyńskim Domu Narodowym słuchacze dowiedzieli się, że specyfiki o wspaniałych właściwościach zdrowotnych wcale nie muszą być drogimi preparatami farmaceutycznymi. Wiele cennych leków kupić można w sklepach zielarskich, lub po prostu samemu sobie nazbierać.
Pokrzywa na zdrowie
fot; (indi)
Prelegent, Andrzej Wojtkowski podkreślał, że już samo wprowadzenie się na tereny zielone, tam, gdzie są drzewa, daje wieloletnie, długotrwałe poczucie zadowolenia. A gdy jeszcze nauczymy się korzystać z darów otaczającej nas natury możemy zyskać tez zdrowie.

Jedna z pań idąc na to spotkanie pytała, gdzie jest ta prelekcja o chwastach. Tymczasem dla mnie nie ma czegoś takiego, jak chwast. Na przykład ja uprawiam perz. Uprawiam go przez… pozostawienie odłogiem pola. Jest to roślina, która ma wspaniałe właściwości odtruwające – mówił Andrzej Wojtkowski podkreślając także mądrość zwierząt. - Każdy piesek, kiedy jesteśmy na spacerze i zjada jakąś trawę, to nie jest jakaś tam trawa. Psy się znają, często lepiej od ludzi. Gryzą albo rdest ptasi, albo perz jeśli mają złe trawienie, to im to pomaga – wyjaśniał Andrzej Wojtkowski dodając, że ludzie, którzy podpatrywali przyrodę, tworzyli receptury na bazie obserwacji. Podzielił się ze słuchaczami wspomnieniami z sejmiku zielarzy, na którym miał okazję być w Lublinie. Wysłuchał tam wykładu na temat odtruwania organizmu, z którego wyniósł wiedzę, że kilka ziół o podobnych właściwościach ma większą siłę działania, dla tego powstają mieszanki i np. w mieszance odtruwającej do kłącza perzu dodajemy jeszcze pokrzywę, nagietek, korzeń mniszka lekarskiego, rdest ptasi.

 Zawsze jest taka zasada, że najpierw odtruwamy, a potem leczymy – wyjaśniał Andrzej Wojtkowski. Wymienił także mieszanki o innych właściwościach. Słuchacze zostali także poczęstowani ziołową herbatką. Prelegent dodał, że dzika róża jest bardzo dobrym źródłem witaminy c. Andrzej Wojtkowski suszy ją w niskiej temperaturze, proszkuje i 3 razy dziennie je po łyżeczce. Wyjaśnia, że dzika róża ma właściwości uszczelniające i rozszerzające naczynia krwionośne, wzmacnia je i uelastycznia. – W naszych warunkach dzika róża jest standardowym produktem. Mamy silne niedobory witaminy c, więc musimy ją uzupełniać – mówił dodając, że choć przywykliśmy, że jeśli pijemy herbatę z dzikiej róży, to z hibiskusem, w wcale nie jest to konieczne. – Przecież herbatka, żeby być smaczna, nie musi zawsze być idealnie czerwona. Może być przecież ruda. Dziś panuje kult zewnętrznego piękna. A człowiek żyjący w zgodzie z naturą nie nastawia się na zewnętrzne piękno. Wyjaśnił też słuchaczom, że jak będą suszyć dziką różę, to muszą robić to w temperaturze najwyżej 40 stopni. I najlepiej jeść przed posiłkiem.

Andrzej Wojtkowski zwrócił też uwagę, że warto używać pewnych przypraw. Na przykład majeranek, kminek wspomaga trawienie, można dodać kozieradkę i koper ogrodowy, zrobić mieszankę, dzięki której poprawie się trawienie, apetyt, oddech.
(indi)
 
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie
Pokrzywa na zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz