Piwo Brackie jest ulubionym trunkiem wielu mieszkańców naszego regionu. Pojawia się nawet w niektórych lokalach na Zaolziu i choć Czechy słyną z dobrego piwa, a w naszej okolicy króluje Radegast, i na zachodnim brzegu warzone tradycyjnie od 1846 roku Brackie znajduje swych amatorów. Nic więc dziwnego, że miłośników Brackiego niepokoją wszelkie pogłoski o zmianach w browarze. A takowe krążą ostatnimi czasy nad Olzą.
Wiemy już, że od nowego roku Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie czekają spore zmiany. Dotychczasowy Browar Bracki w Cieszynie zostanie wydzielony bezpośrednio z Grupy Żywiec. Istniejący nieprzerwanie od 1846 roku zakład będzie specjalizował się w produkcji piw regionalnych, których docelowo ma być około pięciu-sześciu, a ponadto będą pojawiały się piwa sezonowe.
Sztandarowym produktem nowej spółki Browar Zamkowy w Cieszynie sp. z o.o. ma być Lager Cieszyński. Ponadto będzie warzone Mastne, które już od kilku lat cyklicznie pojawia się na rynku z okazji różnych cieszyńskich imprez miejskich i już dawno zdobyło sobie uznanie piwoszy, a także Porter Cieszyński i Cieszyński Stout. Sezonowo piwo pszeniczne i koźlaki.
Na szczęście nadal będzie też warzone Brackie, flagowy dotychczas produkt cieszyńskich piwowarów oraz Porter Żywiecki, jednakże Browar Zamkowy w tym wypadku będzie podwykonawcą dla Grupy Żywiec, która jest właścicielem obu marek.
Pojawiają się również niepotwierdzone informacje o uruchomieniu restauracji we wnętrzach zabytkowego browaru i sali degustacyjnej. Browar Zamkowy w nowej odsłonie zamierza również promować kulturę piwną, stąd pod koniec stycznia zostaną tam zorganizowane warsztaty piwne.
Czyli, na szczęście, w cieszyńskich gospodach nadal można będzie wypić ulubione piwo, a dodatkowo kilka innych, ciekawych w smaku i naturalnie warzonych piw. Warto też zauważyć, że cieszyński browar jest siedzibą Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
(ÿ)
Sztandarowym produktem nowej spółki Browar Zamkowy w Cieszynie sp. z o.o. ma być Lager Cieszyński. Ponadto będzie warzone Mastne, które już od kilku lat cyklicznie pojawia się na rynku z okazji różnych cieszyńskich imprez miejskich i już dawno zdobyło sobie uznanie piwoszy, a także Porter Cieszyński i Cieszyński Stout. Sezonowo piwo pszeniczne i koźlaki.
Na szczęście nadal będzie też warzone Brackie, flagowy dotychczas produkt cieszyńskich piwowarów oraz Porter Żywiecki, jednakże Browar Zamkowy w tym wypadku będzie podwykonawcą dla Grupy Żywiec, która jest właścicielem obu marek.
Pojawiają się również niepotwierdzone informacje o uruchomieniu restauracji we wnętrzach zabytkowego browaru i sali degustacyjnej. Browar Zamkowy w nowej odsłonie zamierza również promować kulturę piwną, stąd pod koniec stycznia zostaną tam zorganizowane warsztaty piwne.
Czyli, na szczęście, w cieszyńskich gospodach nadal można będzie wypić ulubione piwo, a dodatkowo kilka innych, ciekawych w smaku i naturalnie warzonych piw. Warto też zauważyć, że cieszyński browar jest siedzibą Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
(ÿ)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz